Boom

Tot aan de kerstvakantie gaan wij samen met de kinderen tijdens de lessen Hemel en Aarde met aandacht ‘kijken’ naar bomen. We gaan kennis maken met een rijke verzameling van bijzondere bomen die staan voor het leven, voor dankbaarheid en voor wijsheid.

Heel bekend is de levensboom. Deze boom verbindt de aarde en de hemel en is zo een symbool voor het leven zelf en voor groei en ontwikkeling.
Bomen geven zuurstof, vruchten en noten – veel om dankbaar voor te zijn. We gaan leren over het Joodse Nieuwjaarsfeest voor bomen en het Japanse kersenbloesemfeest waarin deze dankbaarheid centraal staat.

We luisteren naar het verhaal uit Genisis waarin Adam en Eva een appel van de Boom van Goed en Kwaad eten. We leren dat in het boeddhisme de bodhiboom heilig is, omdat de Boeddha verlichting bereikte na 49 dagen en nachten mediteren onder een bodhiboom.

We gaan zelfs helemaal terug naar de prehistorie waar bomen in onze streken gezien werden als bezielde wezens en als plek waar je de goden kon aanroepen of eren en wat het gevolg was van de komst van het christendom. Uiteraard mag de kerstboom niet ontbreken waarmee we dit mooie project af zullen sluiten.

Hoe mooi is het dat wij in onze school ook onze eigen boom hebben. Hij staat in een heerlijke ruimte waar we met de kinderen kunnen luisteren naar verhalen, kunnen genieten van de rustgevende geluiden van klankschalen, met elkaar kunnen praten en waar ook ruimte is voor stilte.

Namens het team van basisschool de Pionier
José van der Ham